tisdag 14 september 2010

Plantering del ett

Det bästa är om du kan plantera dina växter så snart de är inköpta. Det är dock inte alltid det mest praktiska för alla oss med begränsat med tid. Du kanske behöver planera en helg för växtinköpen och en annan för planteringen. Tänk då på att placera växterna på en vindskyddad och skuggig plats när du kommer hem och vattna i krukan vid behov. Precis före planteringen är det bra att sänka ner hela krukan i en hink med vatten och låta den stå minst tills det har slutat bubbla, gärna längre.

Nästan alla växter köps krukodlade idag. Men häckplantor levereras fortfarande på rot. Då ligger flera plantor ihopbuntade i en påse med rötterna bara eller i bästa fall omgivna av lite jord. De klarar sig också utmärkt en vecka innan du planterar om det bara är fuktigt och mörkt i påsen och påsen i sin tur ställs i skugga. Men så snart plantorna plockas ur påsen måste de i jorden!

Precis som hundar kan växter faktiskt gå ett hemskt öde till mötes i en varm och solig bil. Medkänslan för de fyrfota vännerna är så klart större men det är onödigt att lägga flera hundralappar på växter för att sedan låta de torka ut i bilen.

Dags att plantera
Hur djupt ska jag gräva? är en vanlig och mycket motiverad fråga. Hur ska man veta det egentligen? Ett frustrerande svar brukar vara:
Gräv så djupt du orkar!

Så det glömmer vi.
Tänk i stället så här: Växten mår bra av att få ett poröst och mullrikt lager under rötterna. Ganska logiskt i och med att det är i den miljön rötterna ska etablera sig och planera för sin framtid. Klart att där ska vara inbjudande! Gräv alltså en grop som ger plats för ett lager jord under rotklumpen. Jag tycker att det minst ska vara det djup krukan som växten står i har plus halva krukans djup till. Men tänk på att det inte bara handlar om djup, rötterna ska få plats på bredden också; räkna med diametern på krukan och dubbla det i bredd.

När gropen är grävd är det bra att luckra upp botten på gropen med en grep, kratta eller annat vasst verktyg. Allt för att skapa bra förhållande för rötterna. Köp bra, mullrik planteringsjord i plantskolan. När de stora varuhusen säljer fem säckar för hundra kronor kan du räkna med att jorden inte är någon höjdare! Ställ gärna lite krav i plantskolan och be personalen berätta vilka olika sorters jord de har och vad de innehåller.

Ska rötterna klippas?
Bra fråga igen! Detta behövs bara om rötterna är så långa att du faktiskt inte lyckas gräva en grop djup nog för att rymma dem. De ska nämligen inte ligga vikta utan ha fri lejd neråt i jorden. Ett annat tillfälle då rötterna behöver friseras är om det har bildats så kallad rotsnurr. Det inträffar när plantan har stått för länge i krukan och rötterna helt enkelt har börjat växa runt, runt. Då bör du skära rötterna med en vass kniv uppifrån och ner, genom hela rotmassan. På så vis bryts snurren och växten får chans bilda nya rötter som riktas neråt.

Hur djupt ska växten stå i förhållande till markytan?
De allra flesta växter vill stå på samma djup hemma hos dig som de har stått i sin kruka. Utgå ifrån detta med undantag för rosor, klematis, poppel och pil. De ska planteras ca 10 cm djupare än de har stått i krukan.

Vatten, vatten, vatten...
... ska vi diskutera i morgon.


Hej så länge!


En trist start på livet för dessa ölandstokar. Mullfattig och blek jord och dåligt med vatten. Ogräset passar på att gå till attack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar