onsdag 22 september 2010

Gödsla på hösten?

Jag gödslar aldrig på hösten. I början av augusti ger jag ibland gräsmattan en sista omgång, så den kan ta upp kampen mot sensommarpigga ogräs. Men sen är det klart, tycker jag. Växterna behöver förbereda sin vintervila och därmed långsamt dra ner på aktiviteten.

Men varför finns höstgödsel då? Jo, den innehåller fosfor och kalium men inte så mycket kväve. Kväve är det som gör växten grön och frodig, vilket inte är intressant längre när säsongen går mot sitt slut. Fosfor är bra för tillväxt av rötter och skott medan kalium sköter om blomning och vinterhärdigheten. Det senare är förstås mycket viktigt inför vintern. Mitt tips är att använda höstgödsel om du inte alls har tillfört gödsel under säsongen. Men om du har gödslat på våren och dessutom jordförbättrat så klarar växterna sig utmärkt nu. Har du en trädgård med mycket mager miljö (sand och sten) med barrväxter och stenpartiväxter (ex taklökar, bräckor, fetknoppar) så kan en giva höstgödsel också vara bra.

Slutligen det bästa av råd inför hösten och vinter:

Städa inte så infernaliskt! Kratta in löv och kvistar i rabatterna så har du den bästa, billigaste och mest miljövänliga jordförbättringen på gång inför nästa säsong.

Nu väntar en kopp te i växthuset.
Hej så länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar