måndag 13 september 2010

Höstanemon

Jag fick en fråga om höstanemon, denna värdefulla perenn för höstens fägring. Frågan gällde varför den inte tar sig hos vissa medan andra odlar den som ogräs.

Höstanemon räknas till de mer lättodlade perennerna. Samtidigt har de väldigt tydliga krav på tillvaron. Jorden ska helst vara näringsrik, fuktig men samtidigt väldränerad. Just det där med både fuktig och väldränerad jord är lite lurigt. Det betyder att växten inte vill stå blött för jämnan men inte heller är glad för uttorkning.

Har man tung och kompakt lerjord kan det bli för blött och syrefattigt för höstanemonen. Då är det bra att förbättra jorden vid planteringen med kompostjord eller torvmull, som gör jorden mer porös och lucker. Torvmull finns att köpa i plantskolan.

En lätt sandjord kan i stället bli för torr och näringsfattig för höstanemonen. Den kan också förbättras med kompostjord och har du inte tillgång till det så finns barkmull eller ren torv att köpa, som ökar jordens förmåga att hålla kvar vatten och näring.

Det viktigaste är att växten får bra jord under rötterna så fyll gropen innan du sätter ner växten och mylla sedan ner runt om. Sist kan du lägga tillbaka av den gamla jorden. En annan sak att tänka på med höstanemonen är att den är vinterkänslig de första åren efter plantering. Täck gärna med löv eller granris de första vintrarna.

Slutligen blir höstanemonen väldigt tacksam för en laddning maffig kogödsel på våren.Jag gick ut i trädgården för att ta en bild på mina höstanemoner. Men de hade dragit ihop sig i eftermiddagsskuggan. Tog ändå denna på tre trötta blommor som inte verkar veta vilket håll de ska nicka åt.


1 kommentar:

  1. Tack för detta! Ska försöka igen efter dina råd. Sötnosar som höstanemon kan man ju inte vara utan.

    Skånemor

    SvaraRadera