tisdag 21 september 2010

Att flytta växter

En vanlig fråga i plantskolan är om det går bra att flytta växter. Svaret är ett så gott som rungande Ja! Om du har en växt som uppenbarligen inte trivs där den står - den växer dåligt, blommar knappt eller drabbas av ständiga sjukomar - då är det klart att den ska flyttas. Skulle den inte klara påfrestningen av en flytt så var det kanske ändå dags att ta farväl av just den plantan. Likaså om du inte trivs med en växts placering - den passar inte ihop med övrigt, den tar för mycket plats eller fyller inte sin funktion just där - då ska den så klart också flyttas. För det mesta går det alldeles utmärkt.

Vissa växter är så klart svårare att flytta än andra. Perenner och buskar som inte har stått så länge på platsen är oftast inga problem alls. Väletablerade plantor är lite lurigare eftersom rotsystemet är större och fastare. Vill du flytta ett stort träd är mitt tips att ta hjälp av en trädgårdsfirma i din närhet.

Flytta buskar, perenner och mindre träd
Flytta växter höst eller vår.
Gör så här:
  • Se till så att plantan mår så bra som möjligt vid flytten. Vattna den ordentligt några dagar innan och klipp bort ev risiga grenar. Buskar kan gärna beskäras lite före en flytt.
  • Gräv den nya planteringsgropen innan du börjar gräva upp det som ska flyttas. Försök uppskatta djupet och kontrollera sedan när du grävt upp plantan: Den ska stå lika djupt i den nya gropen som på platsen den kom från men gropen ska vara något djupare så att du får plats med ny, lucker planteringsjord under rotklumpen.
  • Fyll hela gropen med vatten och låt rinna undan. Upprepa ett par gånger. Om du flyttar växter på hösten krävs inte lika mycket vatten.
  • Gräv runt växten så att rotklumpen så sakteliga friläggs. Det går nästan aldrig att få upp alla rötter (utom på mindre perenner) utan de kommer behöva skäras av lite. När rotklumpen är fri är det bra att kila in en presenning under. Då kan du dra iväg växten till sin nya plats med hjälp av presenningen. Fiffigt!
  • Snygga till rötterna lite med en sekatör om de ser slamsiga ut i spetsarna.
  • Sätt ner växten i den välvattnade och jordförbättrade gropen.
  • Fyll på med jord. Du kan blanda den befintliga jorden med ny planteringsjord. Täck till sist marken med täckbark, löv eller annat organiskt material som håller kvar fukten.
  • Ta hand om det omplanterade genom att vattna regelbundet.
  • Skydda gärna vintergröna växter mot sol och vind med exempelvis säckväv.

Tiden efter en flytt behöver växterna ingen gödning, de kan ändå inte tillgodogöra sig den. Vissa sorters gödning kan till och med skada de tilltufsade rötterna.

Apropå gödning, så är det tema för vecka 41!

Men vi hörs innan dess!

Katarina

1 kommentar: